Shipping Container

We have been working on a unique project in Guilford that uses a used shipping container for part of the structure. It is part traditional construction paired with modern industrial design. The ultimate use will be a car port with storage on both sides. It is a way of re-thinking the traditional garage while reducing its overall impact.

 

IMG_6345.PNG

From concept... 

IMG_6329.JPG
IMG_6331.JPG
IMG_6321.JPG
IMG_6322.JPG
IMG_6317.JPG

Before and after touch up

Sometimes the smaller things make a big difference in a space. This is an example of how cleaning up an exposed beam that has been covered with sheet rock compound over the years had a big impact. This clean up work changed the feeling of this corner from drab to modern farmhouse. 

Before and after the sheet rock compound was removed and the corner was re-painted. . 

Before and after the sheet rock compound was removed and the corner was re-painted. . 

Metal siding

We love metal siding. It offers a great way to update the feel of a house without changing major components. On our current project we are matching an existing structure on the property to tie everything together. As seen below it also looks great combined with painted siding. 

image.jpg

This gable end connects the master bedroom to the roof deck. We thought it was naturally a great place to give the house an update and to match it to the sections of metal cladding below.  

image.jpg

Remodeling Magazine's Big 50

We are honored to have received Remodeling Magazine's Big 50 award. This award is given to the top 50 companies in the remodeling field. We would like to thank all of our friends, family, and most importantly clients who helped us to be considered for this honor. Thank you everyone!

Please read more below, and click the image to follow a link to a zoom-able PDF. 

L to R  Erik Block, Haldan Block, Coakley Jopling  Schroder-Spencer job-3.jpg

Before and After

We know people love before and after photos, so here are two from our past projects. One is a deck that we updated with a modern industrial twist. The other is our favorite Kitchen. The change is incredible, but you can see the bones if you look closely enough. 

We used a combination of Ipe, Cedar, and rebar to update this deck. 

We used a combination of Ipe, Cedar, and rebar to update this deck. 

A preview of our recently completed Job

We renovated the upstairs of this house to match the style of the kitchen that we built two years ago. We used the same mushroom wood on the ceiling, reclaimed chestnut for the trim, and even modified an old beam to fit in the space as if it had been there forever. Here is a preview of the completed project. 

We modified the existing built- in cabinets by adding the drawer faces to the bottom section, and building the custom chevron pattern doors for the top. All were made with reclaimed chestnut. 

We modified the existing built- in cabinets by adding the drawer faces to the bottom section, and building the custom chevron pattern doors for the top. All were made with reclaimed chestnut. 

This old set of stairs was unused and not structurally sound. We modified the stairs and in the process found this great section of the chimney exposed in the staircase. 

This old set of stairs was unused and not structurally sound. We modified the stairs and in the process found this great section of the chimney exposed in the staircase. 

Yoga

While we are not personally doing yoga during work hours, we can be found modifying framing in order to build Old Lymes newest yoga space and spa.  22" floor joist are being prepared to receive a triple 22"x24' LVL.  

image.jpg

Past projects: New roof, trim, and siding.

This was an interesting project that we worked on in Lyme. The Gambrel roof was in tough shape. The top section was asphalt, and all lower sections were hand-split shakes. We removed all of the old roof and siding and replaced it all. The roof was very cut up with dormers and chimneys.  The main section of the original house was built in 1740. The roof has since developed some major dips that presented a challenge when trying to line up the courses. The old section looks great with a new wood roof throughout. 

Beautiful Work

Sometimes the process of creating a product can be just as beautiful as the finished result. These two pictures were taken on two separate job sites and demonstrate this idea clearly. The finished product is always what keeps us going, but these moments in between make the work that much more enjoyable. 

Cutting a beam in the golden hour of the day. This beam now wraps a modern LVL beam to strike the balance between form and function. 

These truss joists needed modification in order to span a 24 foot section of space. This was shot during the process of that modification. 

Before and After

We enjoy Before and After photos because it shows how much our efforts make a difference. Here is a living room update. The subtle details have been updated, but it has gone a long way. See if you can spot the differences. 

Erik and Abby's house

After ten years and much love, this once pink cape house is complete.  We are moving on to new adventures in building, a new project awaits.  Now this new, old house, needs a new family to enjoy it! 

image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg

More photos to come over the following days.  

Other Projects

Our portfolio has a number of projects that we have done, but only covers a small percentage of the actual projects that we have completed. We will start featuring past projects on this part of the site that we either don't have enough photos to post, or are too small to make the cut. Enjoy these other projects that didn't make the website.

 

The first project was a round silo structure that we added to a kitchen in Essex. The Kitchen was small and outdated. We expanded the footprint into an adjacent sunroom, added the silo and a very large kitchen. The end result was very nice.

 

This is the view of the silo from the exterior

The silo view from the interior.

The view looking up in the silo.

The kitchen as seen before completion. The stove wall created a boundry for the butlers pantry space. That space is open to walk around and access all food storage as well as a second sink and a full coffee/espresso setup. All cabinets were custom made in house.

Historic update

This colonial reproduction was built in 2001. It was missing a critical trim piece until a few days ago.  The clapboards went all the way to the base of the house. A bit of rot repair was needed so we took the opportunity to give the house a more historically accurate look by adding a water table board. 

image.jpg

With a bit of paint it will look like it has always been there. 

Stainless cable rail

We recently installed this stainless cable rail in Lyme. It has very clean lines and makes the view much more pleasant through the thin stainless cables. The rail is also very stable and will not rust or corrode due to the materials used. This rail works well with both a rustic deck as well as a clean modern one.  

image.jpg
image.jpg
Rails on the roof deck

Rails on the roof deck